VAŽNO: Pre uobičajenih SIMPTOMA korona virusa, mogu da se jave OVI – Mondo

Last Updated on July 12, 2020 by

Pre pojave simptoma korona virusa poput groznice, problema sa disanjem, kašlja… mogu da se jave neki drugi, koje nikad ne biste povezali sa tim virusom.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Sve je više istraživanja o koroni i sve je više važnih saznanja o virusu koji hara planetom. Nova istraživanja otkrila su da ovaj virus može da utiče na čitav nervni sistem, ukljčujući mozak i kičmenu moždinu.

Skoro polovina hospitalizovanih pacijenata zaraženih kovidom-19 ima i neurološke simptome, uključujući glavobolju, vrtoglavicu, smanjenu budnost, poteškoće u koncentraciji, poremećaje čula mirisa i ukusa, malaksalost, bolove u mišićima.

“Inicijalno se mislilo da utiče samo na respiratorni sistem, ali sada razumemo da korona virus utiče i na mnoge druge organe u centralnom i perifernom nervnom sistemu”, objavili su stručnjaci u stručnom žurnalu Annals of Neurology.

Oni ističu i da ovi neurološki simptomi mogu da se jave pre groznice i drugih, sada već prepoznatih, simptoma kovida-19. Osim toga, naučnici dodaju da korona virus može da utiče na ceo nervni sistem, uključujući mozak, nerve, kičmenu moždinu, mišiće, a kažu i da mozak može da oseti posledice zbog nedostatka kiseonika.

Posle svih ovih saznanja, ostajemo nam da se nadamo da vakcina stiže što pre – možda već u septembru, kako je najavljeno. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Leave a Comment

×

Table of Contents